<
>
  • P
  • A
  • T
  • K
  • PN
  • Š
  • S

    Meno kolektyvai

    ŠILUTĖS KULTŪROS IR PRAMOGŲ CENTRO FOLKLORO ANSAMBLIS „VERDAINĖ“

    Ansamblio vadovė ir įkūrėja Regina Jokubaitytė

    Folkloro ansamblis „Verdainė”

    1988m. Šilutės mieste prie kultūros ir pramogų centro susikūrė folkloro ansamblis pasivadinęs „VERDAINĖS“ vardu.  Verdainė – tai vienas iš keturių kaimų, kuriems susijungus 1511 m. įsikūrė Šilutės miestas (Šilokarčema – Heidekrug).

    Ansamblio „Verdainė“ misija – puoselėti Mažosios Lietuvos ir Šilutės rajono etninę kultūrą, ją perduoti iš kartos į kartą. Ši misija pasiteisina, nes nuo pat ansamblio susikūrimo jame dalyvauja net kelios kartos. Čia užauga vaikai, anūkai. Per 35 metus ansamblio veikloje dalyvavo daugiau kaip 100 liaudies meną mylinčių žmonių. Folkloro ansamblio repertuaras – Mažosios Lietuvos regione ir Klaipėdos krašte užrašytos dainos, šokiai, pasakojimai, rateliai, žaidimai.  Ansamblis „Verdainė“ aktyviai koncertuoja, savo programas pristato Šilutės rajono bendruomenėms, svečiams iš Lietuvos ir užsienio. Verdainiečiai Šilutės gyventojams primena Užgavėnių, Mažųjų Velykėlių, Martyno, Tarpukalėdžio švenčių tradicijas.

    Pristatant pamario krašto tradicijas, čia gyvenusius žmones, ansamblį ne kartą filmavo LRT. Ansamblis „Verdainė“ išleido kompaktinę plokštelę, Lietuvos radijas įrašė dalį programos.

    Ansamblis daugkartinis tarptautinių folkloro festivalių dalyvis Lietuvoje:  BALTICA „Skamba, skamba kankliai“ – Vilniuje, „Parbėg laivelis“ – Klaipėdoje, „Atataria lamzdžiai“ – Kaune. Nuo 1990 m. dalyvauja Pasaulio lietuvių Dainų šventėse. Folkloro ansamblis „Verdainė“ Lietuvą ir Šilutę pristatė Turkijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Makedonijoje, Italijoje, Bulgarijoje, Ispanijoje.

    1998 m. už etninės kultūros puoselėjimą, ansamblis „Verdainė“ apdovanotas Šilutės rajono „Sidabrinės nendrės“ premija, o 2008 m. aukščiausiu Lietuvos meno saviveiklos kolektyvų įvertinimu  „Aukso paukšte“.

    2023 m. sausio 15 d. kartu su Šilutės r. mėgėjų meno kolektyvais ansamblis pristatė savo muzikinę programą LRT laidoje „Duokim garo“, kuri buvo skirta Klaipėdos krašto prie Lietuvos prijungimo šimtmečiui paminėti.

    Šiuo metu kolektyve 25 ansambliečiai.

    ŠILUTĖS KULTŪROS IR PRAMOGŲ CENTRO MIŠRUS VOKLALINIS ANSAMBLIS „MINGĖ“

    Ansamblio vadovė Regina Jokubaitytė

    Nuo pat susikūrimo pradžios ansambliui akomponuoja Nijolė Bučienė

    „Yra gražu klausytis giesmių, dainų, bet dar gražiau yra pačiam giedoti, dainuoti“. (Vydūnas)                 

    Mišrus vokalinis ansamblis „Mingė”

    Šilutės kultūros centro mišraus vokalinio ansamblio ištakos – 1977 m., kai prie šokių ir dainų ansamblio „Rezginėlė“ susikūrė vokalinė grupė. 2001 m. iširus šokių ir dainų ansambliui liko vokalinė grupė, kuri pasivadino Lietuvos Venecijos vardu – „MINGĖ“.

    Ansamblis – daugkartinis respublikinių konkursų „Sidabriniai balsai“, „Šilų aidai“ dalyvis ir diplomantas. Kolektyvo „Mingė“ repertuaras – pasaulietinė, sakralinė lietuvių ir užsienio autorių originali vokalinė muzika bei išplėtotos liaudies dainos.

    Mišraus vokalinio ansamblio „Mingė“ nebūtų, jei jame nedalyvautų 12 įvairių profesijų dainą mylinčių žmonių. Kolektyvas daug koncertuoja ir pripažintas vienu iš geriausių Šilutės rajono vokalinių ansamblių. Savo dainas ir širdies šilumą „Mingė“ skiria gausiam klausytojų būriui ne tik Šilutės rajone

    2018 m. ansamblis išleido kompaktinę plokštelę „Ne todėl dainuoju, kad dainuot išmokau, o todėl, kad širdžiai norisi dainos“.

    ŠILUTĖS KULTŪROS IR PRAMOGŲ CENTRO MOTERŲ VOKALINIS ANSAMBLIS „VAIVORA“

    Ansamblio vadovė Gražina Liaudanskienė

    Moterų vokalinis ansamblis „Vaivora“ susibūrė 1983 m. Pradžioje tai buvo Šilutės ligoninės moterų choras, susidedantis iš mylinčių dainą žmonių. Dalyvauta 1990 m., 1994 m., 1998 m. ir 2003 m. Lietuvos Respublikinėse ir Vakarų krašto dainų šventėse. 1994 m. ir 1998 m. kolektyvas koncertavo Vokietijoje.

    Moterų vokalinis ansamblis „Vaivora”

    Ansamblis „Vaivora“ yra nuolatinis visos Lietuvos vokalinių ansamblių konkurso Šilalėje „Šilų aidai“ dalyvis, 1995 m. pelnęs laureato vardą. Kolektyvas dalyvavo respublikiniuose konkursuose ,,Sidabriniai balsai” 2005 m. ( II laipsnio diplomas), 2010 m. ( II laipsnio diplomas), 2010 m. (laureato vardas), 2021 m.(II laipsnio diplomas).

    Su sakralinės muzikos programa 2006 m. ir 2007 m. ansamblis dalyvavo tarptautiniame festivalyje Marijampolėje ,,Džiūgaukim… Alleliuja”.

    Moterų vokalinis ansamblis „Vaivora” 25 – erius metus organizavo sakralinės muzikos vakarus Šilutės katalikų bažnyčioje, kuriuose dalyvavo ir kiti rajono kolektyvai bei svečiai.

    Ansamblio gyvybės raktas – tradicinių vokalinių vertybių suvokimas ir džiaugsmas jomis dalintis su aplinkiniais.

    ŠILUTĖS KULTŪROS IR PRAMOGŲ CENTRO LIAUDIŠKOS MUZIKOS ANSAMBLIS „KARČEMA“

    Ansamblio vadovas Vygantas Stoškus

    Šilutės kultūros ir pramogų centro liaudiškos muzikos ansamblis ,,Karčema,,  susikūrė 1996 m. Kolektyvo muzikantai groja liaudišką, country ir pop stiliaus muziką. Šiuo metu ansamblis turi 4 muzikines programas: liaudiškos muzikos programą ,,Vakaruškos“, populiariausių V. Kernagio, V. Stakėno dainų programą, smagią country muzikos programą bei ,,Teisingos žuvienės ir žvejybos dainos“ apie  žvejų nuotykius Pamario krašte. Kolektyve groja profesionalūs Šilutės, Gargždų, Klaipėdos miestų muzikantai.

    Liaudiškos muzikos ansamblis „Karčema”

    Šilutės mieste bei rajone kolektyvas surengia daugiau nei 12 koncertų per metus. Gruodžio mėnesį savo gerbėjams Šilutės kultūros ir pramogų centre ansamblis dovanoja geriausių senų bei naujausių dainų koncertą. Ansamblis „Karčema“ nuolat dalyvauja respublikinėse kaimo kapelų šventėse ,,Grok, Jurgeli“, ,,Ant rubežiaus,“, LRT laidos „Duokim garo“ filmavimuose, savo programas atlieka tarptautiniame country muzikos festivalyje ,,Visagino country“. Liaudiškos muzikos ansamblio muzikinės programos skambėjo Latvijoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Airijoje, Estijoje.

    2023 m. sausio 15 d. kartu su Šilutės r. mėgėjų meno kolektyvais ansamblis pristatė savo muzikinę programą LRT laidoje „Duokim garo“, kuri buvo skirta Klaipėdos krašto prie Lietuvos prijungimo šimtmečiui paminėti. Liaudiškos muzikos ansamblis „Karčema“ yra išleidęs 6 kompaktines plokšteles su savo kūrybos dainomis.

    ŠILUTĖS KULTŪROS IR PRAMOGŲ CENTRO ŠILUTĖS RAJONO NAUJAKURIŲ KAIMO KAPELA „VĖTRUNGĖ“

    Kapelos vadovas Rimvydas Kairys

    Šilutės kultūros ir pramogų centro Šilutės rajono Naujakurių kaimo kapela „Vėtrungė“ susikūrė 2021 m. birželio 10 d., nuo tada prasidėjo kapelos gyvavimas ir kūrybinė veikla. Šiuo metu kapelą sudaro 13 narių, iš kurių 7 nariai groja įvairiais muzikos instrumentais: akordeonu, armonika, smuiku, kontrabosu, klarnetu, saksofonu ir mušamaisiais instrumentais. Likę 6 kapelos nariai atlieka vokalo partijas.

    Pagrindinis kapelos muzikinės veiklos uždavinys yra liaudies muzikos ir etninės kultūros puoselėjimas. Kapela yra parengusi daugiau kaip 30 liaudies muzikos kūrinių. Kolektyvas „Vėtrungė“ su atliekamais vokaliniais ir instrumentiniais kūriniais pasirodė įvairiuose Šilutės miesto ir rajono organizuojamuose kultūriniuose renginiuose.

    Kolektyvas nuolat repetuoja ir atnaujina savo muzikines programas. Kolektyvo siekis dalyvauti ne tik miesto ir rajono rengiamuose kultūrinėse renginiuose, bet ir  Klaipėdos krašto bei Respublikinėje dainų šventėje.

    Šilutės Naujakurių kaimo kapela „Vėtrungė”

    ŠILUTĖS KULTŪROS IR PRAMOGŲ CENTRO ŠVĖKŠNOS VYRESNIOJO AMŽIAUS ŽMONIŲ ŠOKIŲ KOLEKTYVAS „ŠALNA“

    Kolektyvo vadovė – Asta Sapetkienė

    Šokių kolektyvas „Šalna“ susibūrė 2003 metais. Susirinkę pirmieji šokėjai nutarė sugalvoti kolektyvui pavadinimą, ilgai galvoję nutarė pasivadinti upelio vardu, kuris teka per Švėkšną.

    Šokių kolektyvas „Šalna”

    Per dvidešimt gyvavimo metų kolektyvo narių kaita buvo nedidelė, didžioji dalis šoka nuo susikūrimo dienos. Jau pirmaisiais metais kolektyvas pradėjo koncertuoti, net tik Švėkšnoje, bet ir rajone. Pirmąjį gimtadienį atšventė išmokę 6 šokius. Trečiais gyvavimo metais šokių kolektyvas dalyvavo TV laidoje „Duokim garo“, kurioje sulaukėme didelio žiūrovų palaikymo ir laimėjome I-ąją vietą.

    Šokių kolektyvas užmezgė draugystę su Vokietijos šokių kolektyvais, dalyvavo Lindchorsto miesto šventėje, taip pat šoko Graslebene. Dažnai koncertuoja rajono, respublikiniuose renginiuose, be „Šalnos“ kolektyvo nepraeina nei viena Švėkšnos miestelio šventė. Respublikiniuose konkursuose Širvintose „Iš Aplinkui“ kolektyvas „Šalna“ yra laimėję III ir II vietas, respublikiniame konkurse „Pora už poros” Prienuose tapo II vietos laimėtojai. 

    Nuo 2007 metų „Šalnos“ kolektyvas dalyvavo visose Lietuvos dainų švenčių programose.

    ŠILUTĖS KULTŪROS IR PRAMOGŲ CENTRO MIŠRUS CHORAS „PAMARIO AIDAS“

    Choro vadovė Nijolė Sniečkuvienė

    Mišrus choras „Pamario aidas“ įsikūrė 1993 m. vasario 28 dieną. Šiuo metu chorą sudaro 23 nariai, daugelis iš jų choro veikloje dalyvauja nuo jo susikūrimo pradžios.

    Per savo gyvavimo laikotarpį choras atliko per 200 kūrinių, surengė daugiau nei 300 koncertų. Šiame chore dainuoja nemažai buvusių tremtinių ir politinių kalinių. Išskirtinis šio kolektyvo bruožas – patys choro dalyviai kuria dainų tekstus, muziką, patys atlieka ir perduoda šiuos kūrinius ateities kartoms. Jų dainose pasakojama apie lietuvių patirtus išgyvenimus GULAGE, begalinį Laisvės siekį ir neišsenkančią meilę Lietuvai, Šilutės kraštui.

    Mišrus choras „Pamario aidas”

    2010 m. kovo 11 d. mišriam chorui „Pamario aidas“ buvo įteiktas garbingiausias rajono apdovanojimas – „Sidabrinės nendrės“ premija. Choras tokio įvertinimo sulaukė už ilgametę visuomeninę veiklą ir Šilutės krašto garsinimą dalyvaujant įvairiuose chorinės dainos bei Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių renginiuose. 2013 m. buvo išleista kompaktinė plokštelė su choro atliekamų dainų įrašais.

    Choras „Pamario aidas“ pagal galimybes dalyvauja respublikonuose Politinių kalinių ir tremtinių renginiuose, Lietuvos dainų šventėse bei Lietuvos vakarų krašto dainų šventėse.

    ŠILUTĖS KULTŪROS IR PRAMOGŲ CENTRO MIŠRUS  VOKALINIS ANSAMBLIS ,,VOX LIBRI”

    Ansamblio vadovė – Rasa Golubovskienė

    ,,Vox Libri” – jaunatviškumu alsuojantis, veržlus, šiuolaikiškas, Lietuvos bei užsienio scenose

    patirties sukaupęs kolektyvas.

    Mišrus vokalinis ansamblis „Vox Libri”

    Chorvedės Rasos Golubovskienės iniciatyva kolektyvas savo veiklą pradėjo 2013 metais, aktyviai koncertavo, dalyvavo tarptautiniame festivalyje Prahoje, rengė koncertus. 2018 m. choras „Vox Libri“ sustabdė koncertinę veiklą, tačiau jau po metų pertraukos ir vėl sugrįžo į sceną.

    Šiuo metu ansamblyje „Vox Libri“ dainuoja 16 skirtingų profesijų bei pomėgių šilutiškių, kuriuos vienija meilė muzikai bei dainavimui. Visiems jiems dainavimas šiame kolektyve – neatsiejama gyvenimo dalis. „Vox Libri“ savo repertuare yra sukaupęs daugiau kaip 200 skirtingo žanro ir stiliaus kūrinių.

    Lietuvos bei Vakarų krašto dainų švenčių dalyviai, taip pat dalyvauja Lietuvos miestų bei rajonų vokalinės – chorinės muzikos projektuose, festivaliuose, rengia savo solinius koncertus, bendradarbiauja su kitais kolektyvais.

    2023 m. sausio 15 d. kartu su Šilutės r. mėgėjų meno kolektyvais ansamblis pristatė savo muzikinę programą LRT laidoje „Duokim garo“, kuri buvo skirta Klaipėdos krašto prie Lietuvos prijungimo šimtmečiui paminėti.

    ŠILUTĖS KULTŪROS IR PRAMOGŲ CENTRO SAKRALINĖS MUZIKOS MIŠRUS CHORAS „LAUDAMUS“

    Choro vadovė – Irena Šemeklienė

    Choras „Laudamus“ – jauniausias Šilutės kultūros centro kolektyvas, susikūręs 2018 metais. Iniciatorė ir kolektyvo vadovė – Irena Šemeklienė. Koncertmeisterė Kristina Budvytytė Mejerė.

    Sakralinės muzikos mišrus choras „Laudamus”

    Choras „Laudamus“ aktyviai koncertuoja bažnyčiose, dalyvauja Lietuvos dainų šventėse, festivaliuose ir mielai pasirodo bendruomenių renginiuose, įamžinant svarbiausius įvykius ir datas. Atliekami užsienio ir lietuvių kompozitorių kūriniai. Be sakralinės ir bažnytinės muzikos repertuaro, choras turi parengęs ir klasikinių kūrinių bei dainų repertuarą. Priklausomai nuo koncerto vietos ir renginio pobūdžio, choras gali koncertuoti a cappella arba pasitelkdamas fortepijoną, vargonus ir kitus instrumentus.

    Uždaryti

    Skip to content